Żyj zdrowo – pigwa

Żyj zdrowo – pigwa

W skąpanej w słońcu Krecie, w okolicach miasta nazywanego w starożytności Kydonia – rosły krzewy, których owoce nie były jabłkami ani gruszkami a potrafiły ważyć nawet ponad kilogram. Pigwy, bo o nich mowa, zwane w starożytnej Grecji „złotymi jabłkami”, to prawdziwe źródło składników odżywczych cennych dla zdrowia.

Łacińska nazwa pigwy cydonia wywodzi się od kreteńskiego miasta Kydan, od wieków słynącego z jej uprawy. Tysiące lat temu pigwy były cenionym przysmakiem zarówno wśród starożytnych Greków, jak i Rzymian. Uważano go za naturalny afrodyzjak. W greckiej mitologii pigwa to symbol miłości i płodności. Dlatego kojarzona była z boginią piękna Afrodytą. Na ten fakt wskazują badacze dziejów kultury, upatrując w niej mityczne „złote jabłko”, które stało się symbolem niezgody po tym, jak bogini Eris umieściła na nim napis „dla najpiękniejszej” i rzuciła je między Herę, Atenę i Afrodytę. Na szczęście spór rozstrzygnął książę Parys, wręczając owoc Afrodycie.

W Polsce motyw pigwy występuje na fasadach Pałacu w Wilanowie. Stanowi tym samym element dekoracyjny szeregu „owocowych kolumn”, które wykonane zostały w stylu korynckim. Walory estetyczne przypisuje się jej ze względu na opływowy kształt owoców oraz delikatne, wonne kwiaty, pojawiające się na przełomie maja i czerwca. Pigwa w naszym kraju staje się coraz bardziej popularna, mimo pewnych trudności związanych z jej uprawą. Jej forma przypomina jabłko bądź gruszkę. Posiada twardy miąższ oraz cierpki smak.

Pigwy są uprawiane przede wszystkim ze względu na swoje walory estetyczne oraz aromatyczne owoce. Wykorzystywane są w kuchni do produkcji miodu pigwowego, marmolady, dżemu, powideł czy kompotów. Sprawdzą się również jako dodatek do dań obiadowych, np. gulaszu z dziczyzny. Ponadto są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Wykazują działanie przeciwzapalne oraz wpływają oczyszczająco na przewód pokarmowy. Zawierają w sobie znacznie więcej witamin z grupy B i C niż cytrusy. Kryją w sobie również pokaźne źródło: magnezu, wapnia, fosforu oraz potasu – powszechnie zwanego „pierwiastkiem życia”. Ten drogocenny makroelement pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia krwi, pracę serca oraz mięśni. Ponadto jest jednym z najważniejszych elektrolitów, w związku z czym odpowiada za regulację wodną organizmu i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Dlatego już sama herbata z pigwą ma niesamowite właściwości lecznicze. Relaksujący czas ze smakowitym, gorącym napojem to świetny pomysł na nadchodzące jesienne wieczory.

Pigwy stają się coraz bardziej popularne nie tylko ze względu na swe walory smakowe, lecz także zdrowotne. Umiejętnie dodając „złote jabłka” do mięsnych potraw czy robiąc z nich złociste konfitury poprawimy swój nastrój, a nasze jedzenie nabierze niezapomnianego smaku i aromatu.