Blog o zdrowiu i odżywianiu

Przeczytaj artykuły na blogu i dowiedz się, jak żyć zdrowo!

Witaminy oraz składniki mineralne są cennym wsparciem dla naszego organizmu.
Potas oraz magnez należą do kluczowych elementów, które pomagają dbać o zdrowie i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Wybierz odpowiednią kategorię i znajdź interesujące Cię wpisy.

Zapoznaj się z ważnymi treściami o zdrowiu, wskazówkami, jak dbać o zbilansowaną dietę, a także praktycznymi poradami na temat zdrowego stylu życia. Odkryj właściwości warzyw i owoców oraz zasady komponowania pożywnego jadłospisu!

27.03.2015
ok. 3 min

Lista 10 produktów o największej zawartości potasu

Potas jest odpowiedzialny m. in. za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, abyśmy dziennie spożywali co najmniej 3,510 mg potasu. Dowiedz się, które produkty dostarczą Ci go najwięcej. Kakao -1927 mg potasu/100g Jest skarbnicą „pierwiastka życia”. W 100 g proszku kakao 16 % znajduje się […]

25.03.2015
ok. 3 min

Ziemniaki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Ziemniaki nie są zazwyczaj uważane za pożywne. Jednak to uniwersalne warzywo ma kilka zaskakujących korzyści zdrowotnych i odżywczych. Chociaż frytki i skórki ziemniaczane mogą być bogate w tłuszcz i kalorie, ziemniaki same w sobie nie zawierają tłuszczu i cholesterolu, a także mają niską zawartość sodu. Przygotowane we właściwy sposób, ziemniaki mogą stanowić pyszne, satysfakcjonujące i […]

25.03.2015
ok. 3 min

Banany – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Banany są smacznym i bogatym źródłem kilku ważnych składników odżywczych. Ludzie uprawiają ten tropikalny owoc od czasów starożytnych, a jego korzyści zdrowotne są promowane od ponad wieku. Banany można jeść na wiele sposób. Surowe owoce dostarczają najwięcej witamin i minerałów, jednak można je wykorzystać na wiele innych sposób, w tym piekąc ciasto bananowe albo dodając […]

16.12.2014
ok. 5 min

Owoc kiwi – właściwości odżywcze i korzyści zdrowotne

Kiwi to z pozoru mały, niepozorny owoc, pokryty brunatnym meszkiem. Po przekrojeniu zyskuje jednak na atrakcyjności. Naszym oczom ukazuje się wówczas niezwykle smakowite, soczyste, szmaragdowe wnętrze, w którego centralnej części umiejscowione są urokliwe czarne pestki. A poza fantastycznym wyglądem i smakiem, owoc kiwi to również źródło cennych witamin i minerałów. Pochodzenie owocu kiwi Owoce kiwi, pochodzące […]

28.11.2014
ok. 5 min

Mandarynki – witaminy, wartości odżywcze, indeks glikemiczny, wykorzystanie i właściwości mandarynek

Czy mandarynki są zdrowe? Mandarynka – słodka i soczysta namiastka słońca zimą – to jeden z najbardziej cenionych importowanych owoców w Polsce. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. A już sam ich cytrusowy aromat przywodzi na myśl święta. Oprócz fantastycznego smaku, zawierają ponadto całkiem spory zasób witamin i soli mineralnych, niezbędnych do utrzymania […]

21.11.2014
ok. 4 min

Palenie papierosów. Skutki palenia papierosów. Negatywny wpływ palenia na zdrowie

Palenie papierosów jest poważnym problemem cywilizacyjnym. Wpływa negatywnie na komfort życia, wyniszcza organizm, zmniejsza wydolność płuc oraz zwielokrotnia ryzyko zawału. Osoby uzależnione mają dodatkowo problemy z przyswajaniem cennych pierwiastków, takich jak potas. Papierosy przyśpieszają starzenie się skóry, są powodem nieświeżego oddechu, zwiększają ryzyko wystąpienia raka płuc, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu czy miażdżycy. W […]

19.11.2014
ok. 3 min

Warzywo topinambur czyli słonecznik bulwiasty

Przysmak Indian, egzotyczna roślina, należąca do rodziny astrowatych, podobna do słonecznika to prawdziwy specjał kulinarny, który z lubością wykorzystują również polscy mistrzowie sztuki kulinarnej. Topinambur w odpowiedniej oprawie zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane gusta smakowe. Jadalne, podziemne bulwy, przypominające imbir, zawierają ponadto mnóstwo cennych dla zdrowia składników, w tym potasu. Topinambur to zapomniany przysmak, który wraca […]

13.11.2014
ok. 2 min

Pływanie a prawidłowe ciśnienie krwi

Pływanie to jeden z najzdrowszych sportów. Regularne treningi w wodzie zwiększają siłę oraz wytrzymałość mięśni, a także poprawiają sprawność układu krążenia i w bezpieczny sposób obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Uzupełniając treningi wodne w dietę bogatą w potas, mamy receptę na długie i zdrowe życie. Wystarczy zacząć! Pływanie jest idealne dla wszystkich ludzi bez względu na […]

31.10.2014
ok. 3 min

Dynia – wartości odżywcze i korzyści zdrowotne z jedzenia dyni

Dynia to odmiana kabaczka, którą ludzie często kojarzą z tradycyjną dekoracją na Halloween. Dynia to pulchne, pożywne pomarańczowe warzywo i produkt spożywczy o wysokiej zawartości witamin i minerałów, oraz niskiej wartości kalorycznej. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie dyni w deserach, zupach, sałatkach, przetworach, a nawet jako zamiennik masła. Dynia ma wiele zdrowotnych zalet, i przede […]

1 14 15 16 17 18