Właściwe nawodnienie organizmu jest często zaniedbywane. Odwodnienie w okresie letnim może prowadzić to do znacznych zaburzeń zdrowotnych. Picie wody może nie jest wystarczające z uwagi na niską zawartość soli mineralnych. Doskonałą alternatywą dla wody są napoje izotoniczne, lub owoce o dużej zawartości wody. Jako słodka przekąska, owoce mogą doskonale nawadniać organizm. Oto lista najlepiej nawadniających owoców o dużej zawartości wody i składników odżywczych.
Cytryny i owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe zawierają dużo wody oraz wysoką zawartość witaminy C – silnego przeciwutleniacza, który zapobiega oksydacyjnym uszkodzeniom tkanek wywołanych przez wolne rodniki. Powstają one w znacznych ilościach między innymi w skórze – pod wpływem światła słonecznego i zanieczyszczeń obecnych w powietrzu. Prócz witaminy C cytrusy zawierają również inne przeciwutleniacze (polifenole), wapń i magnez.
Arbuz – owoc o dużej zawartości wody
Arbuz to zdecydowanie najpopularniejszy owoc na letnie i gorące dni. Nie tylko świetnie gasi pragnienie (zawartość wody w miąższu arbuza to ponad 90%), ale również zawiera ogromną ilość minerałów i witamin. Wśród nich możemy wyróżnić potas, który na skutek ubytku wraz z potem musi być uzupełniany. Ponadto arbuz jest również bogaty w przeciwutleniacz – likopen, który obecny jest również w pomidorach. Arbuz zachowuje swoje właściwości nawet po zamrożeniu, możemy więc jego miąższem zastąpić kostki ludu chłodzące napoje.
Papaja owoc
Dojrzałe owoce melonowca właściwego są bogate w witaminy i składniki mineralne. Owoc papaji jest przy tym wykorzystywany w kuchni, medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Papaja to nie tylko unikalny słodki i jednocześnie odświeżający smak tropikalnego owocu. Dlatego papaja również jest najlepiej nawadniającym owocem.
Wiśnie i czereśnie
Te również popularne letnie owoce zasługują na wspomnienie w tym spisie nie tylko dzięki wysokiej zawartości wody i minerałów, ale również ich specyficznym wartościom prozdrowotnym. Substancje aktywne w postaci naturalnych barwników obecne w skórce wiśni i czereśni mają właściwości łagodzące stany zapalne. Jest to szczególnie istotne w okresie wysokiego nasłonecznienia. Skóra wystawiona na słońce przebiera czerwony kolor właśnie przesz stany zapalne.
Mango
Podobnie jak pozostałe owoce tropikalne – mango jest niezwykle bogate w witaminy. Ogromna ilość słońca i bogate gleby terenów, na których uprawiane są te owoce sprawiają, że ich miąższ stanowi istna kopalnię substancji zdrowotnych. Dodatkowo mango jest bogate w błonnik, który wspomaga właściwe funkcjonowanie jelit.
Kokos
Woda kokosowa jest nie tylko bogata w potas i cynk, ale również zawiera znaczne ilości witaminy A i kwasu foliowego. Miąższ kokosa natomiast to znakomite źródło błonnika pokarmowego. Dlatego kokosy to owoce najlepiej nawadniające organizm w czasie lata.
Jagody to owoce o dużej zawartości wody i składników mineralnych
Nasze rodzime jagody to także najlepiej nawadniające owoce. Ich miąższ zawiera wodę z rozpuszczonymi solami mineralnymi i antyoksydantami w postaci antocyjanów. Wspomagają utrzymywanie zdrowej kondycji skóry i oczu – czyli narządów, które są szczególnie narażone na promieniowanie słoneczne.
Sprawdź też: Odpowiednie nawodnienie a zdolności treningowe tenisistów
Truskawki doskonale nawadniają organizm
Czerwone i soczyste truskawki to kwintesencja lata! Wysoka zawartość wody i minerałów w truskawkach sprawiają, że truskawki znakomicie nawadniają organizm i gaszą pragnienie. Zawarte w miąższu truskawek pektyny wspomagają pracę jelit, a liczne kwasy organiczne przyspieszają metabolizm. Witamina C sprzyja utrzymaniu zdrowej skóry i ochronie tkanek przed promieniowaniem UV.
Bibliografia:
Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439-458.
Manz F, Wentz A. The importance of good hydration for the prevention of chronic diseases. Nutr Rev. 2005 Jun;63(6 Pt 2):S2-5.
Przeczytaj też: