Arbuz to słodka i orzeźwiająca niskokaloryczna letnia przekąska. Zapewnia nawodnienie, a także dostarcza niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Wraz z kantalupą, spadzią i ogórkiem, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Istnieje pięć popularnych rodzajów arbuzów: z pestkami, bez pestek, mini, żółty i pomarańczowy.
W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach zdrowotnych i wartościach odżywczych arbuza, poznasz wskazówki dotyczące jego spożywania oraz dowiesz się, kto powinien go ograniczać.
Arbuz składa się w około 90% z wody, co czyni go przydatnym do utrzymania odpowiedniego poziomu nawodnienia w lecie. Może również być świetną alternatywą dla słodyczy dzięki zawartości naturalnych cukrów.
Arbuz zawiera również antyoksydanty. Substancje te mogą pomóc w usuwaniu z organizmu cząsteczek znanych jako wolne rodniki. Organizm wytwarza wolne rodniki podczas naturalnych procesów, takich jak metabolizm. Mogą one również powstawać w wyniku palenia tytoniu, zanieczyszczenia powietrza, stresu i innych czynników środowiskowych.
Sprawdź też: Zawroty głowy – przyczyny, rodzaje, leczenie
Jeśli w organizmie pozostaje zbyt wiele wolnych rodników, może dojść do stresu oksydacyjnego. Może to spowodować uszkodzenie komórek i może prowadzić do wielu chorób, takich jak rak i choroby serca. Organizm jest w stanie usunąć niektóre wolne rodniki w sposób naturalny, ale antyoksydanty zawarte w diecie wspomagają ten proces.
Właściwości zdrowotne arbuza
Arbuz zawiera jedne z najwyższych poziomów likopenu spośród wszystkich rodzajów świeżych owoców. Likopen jest fitoskładnikiem, czyli naturalnie występującym w owocach i warzywach związkiem, który współpracuje z ludzkim organizmem, wywołując w nim zdrowe reakcje. Jest to również czerwony pigment, który nadaje kolor arbuzom, pomidorom, czerwonym grejpfrutom i guawie. Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, półtora kubka arbuza zawiera około 9 do 13 miligramów likopenu – o 40% więcej likopenu niż surowe pomidory.
Ciśnienie krwi
Arbuz może być niezwykle pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi. Arbuz jest dobrym źródłem potasu, dobrze znanego elektrolitu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo, arginina, aminokwas przekształcany z cytruliny, może mieć bezpośredni związek z obniżeniem ciśnienia krwi.
Zdrowe oczy
Likopen okazał się skuteczny w walce z chorobą zwyrodnieniową plamki żółtej, w której dochodzi do stopniowego zaniku wzroku. Jedno z badań nad zwyrodnieniem plamki żółtej wykazało, że uczestnicy z niskim poziomem likopenu byli w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju chorób oczu.
Zdrowy układ odpornościowy
Układ odpornościowy uwielbia wszystkie wspaniałe witaminy, które można znaleźć w arbuzie. Wykorzystaj potężną witaminę C, aby wzmocnić swój układ odpornościowy, zwalczając infekcje i szkodliwe działanie wolnych rodników. Witamina B6 jest potrzebna układowi odpornościowemu w produkcji przeciwciał i tworzeniu czerwonych krwinek. Wreszcie, witamina A zawarta w arbuzie pomaga regulować pracę układu odpornościowego i chroni przed infekcjami.
Pielęgnacja skóry
Witaminy A i C oraz likopen, które można znaleźć w arbuzie, odgrywają kluczową rolę w dziedzinie zdrowia skóry. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który utrzymuje skórę miękką i elastyczną. Witamina A naprawia uszkodzenia komórek i tworzy nowe komórki skóry. Likopen może pomóc chronić Twoją skórę przed poparzeniami słonecznymi – nie rezygnuj jednak jeszcze z kremu z filtrem, badania wciąż trwają.
Bolesność mięśni
Cytrulina okazała się skuteczna w łagodzeniu bólu mięśni po ciężkim treningu. Elektrolity i aminokwasy, takie jak cytrulina, zawarte w soku z arbuza pomagają zmniejszyć zmęczenie mięśni.
Przeczytaj też: