Jedzenie pigwy wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Jedzenie pigwy może przyczynić się do zapobiegania rozwoju raka. Pigwa również jest zalecana jako część diety dla osób chcących schudnąć ze względu na małą liczbę kalorii. Ponadto pigwa wspomaga trawienie, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i wzmocnienia układu odpornościowego. Może również zapobiegać chorobom przewodu pokarmowego, łagodzi stany zapalne, poprawia stan zdrowia skóry, obniża ciśnienie krwi, zapobiega reakcjom alergicznym i stymuluje krążenie krwi.
Pigwa – co to za owoc?
Czym jest pigwa? Pigwa to dość niezwykły owoc, który jest blisko spokrewniony z jabłkami i gruszkami. Jej naukowa nazwa to Cydonia oblonga i jest jedynym przedstawicielem swojego rodzaju. Drzewo pigwy jest liściaste i raczej niewielkie, a jej dojrzałe owoce mają żółtawo-złoty kolor i kształtem i konsystencją przypominają nieco gruszki. Owoce te mają długą tradycję spożywczą, ale często uprawia się je także ze względu na ich walory ozdobne, takie jak atrakcyjne, bladoróżowe kwiaty.
Sprawdź też: Czereśnie – składniki odżywcze i walory zdrowotne
Pigwa pochodzi z obszaru euroazjatyckiego, w tym z Uzbekistanu, Armenii, Turcji, Węgier, Macedonii i innych pobliskich regionów. Z historycznego punktu widzenia jabłka odgrywały znacznie większą rolę, niż większość ludzi się spodziewa. Niektórzy badacze uważają, że kiedy w starożytności wspominano o jabłkach, mówiono raczej o pigwie, która była znacznie bardziej powszechna na tych terenach.
Pigwę można wykorzystać do przyrządzania dżemów, galaretek i puddingów, a także w podobny sposób jak gruszki jako dodatek do dań obiadowych lub śniadaniowych. W różnych krajach wykorzystuje się pigwę w różny sposób, często używając jej soku jako środka aromatyzującego. Prawdziwą zaletą pigwy jest jednak spożywanie skórki i całego miąższu owocu, ponieważ zawiera on wiele korzystnych składników odżywczych, w tym witaminy, minerały, związki fenolowe, przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy.
Wartości odżywcze pigwy
Oprócz tego, że pigwa jest łatwo dostępnym i smacznym owocem, jest również ceniona ze względu na wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Pigwa jest bogatym źródłem witaminy C, cynku, potasu, miedzi, żelaza i błonnika pokarmowego. Jest również bogata w pewne związki organiczne, takie jak katechina, epikatechina, limonen i różne inne fitoskładniki.
Pigwa – zawartość składników odżywczych w 100g
Składnik odżywczy | Wartość |
---|---|
Woda [g] | 83,8 |
Energia [kJ] | 238 |
Energia [kcal] | 53 |
Białko [g] | 0,4 |
Lipidy ogółem (tłuszcz) [g] | 0,1 |
Popiół [g] | 0,4 |
Węglowodany [g] | 15,3 |
Błonnik pokarmowy ogółem [g] | 1,9 |
Wapń, Ca [mg] | 11 |
Żelazo, Fe [mg] | 0,7 |
Magnez, Mg [mg] | 8 |
Fosfor, P [mg] | 17 |
Potas, K [mg] | 197 |
Sód, Na [mg] | 4 |
Cynk, Zn [mg] | 0,04 |
Miedź, Cu [mg] | 0,13 |
Selen, Se [µg] | 0,6 |
Witamina C, kwas askorbinowy ogółem [mg] | 15 |
Tiamina [mg] | 0,02 |
Ryboflawina [mg] | 0,03 |
Niacyna [mg] | 0,2 |
Kwas pantotenowy [mg] | 0,08 |
Witamina B-6 [mg] | 0,04 |
Foliany, ogółem [µg] | 3 |
Witamina A, [µg] | 2 |
Witamina A, IU [JM] | 40 |
Kwasy tłuszczowe, nasycone ogółem [g] | 0,1 |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] | 0,4 |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] | 0,5 |
Pigwa wspomaga odchudzanie
Podobnie jak inne owoce z tej samej kategorii (tj. jabłka i gruszki), pigwa jest wyjątkowo niskokaloryczna (100 gramów świeżej pigwy ma tylko 57 kalorii), ale za to bogata w błonnik i ważne składniki odżywcze. To sprawia, że owoc ten jest idealnym dodatkiem do diety osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo, ze względu na zawartość witamin i węglowodanów, jedzenie pigwy jest świetnym uzupełnieniem diety treningowej.
Jedzenie pigwy wspomaga leczenie wrzodów
Liczne badania wykazały, że pigwa może zapobiegać wrzodom żołądka, nawet tym spowodowanym piciem alkoholu. Pigwa zawiera związki, które ograniczają aktywność bakterii H. Pylori, często odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka. Są one często spowodowane stresem w miejscu pracy i niezrównoważonym odżywianiem i chociaż można je leczyć farmakologicznie, pigwa może stanowić naturalną alternatywę leczenia.
Pigwa ma działanie przeciwzapalnie
Owoce pigwy są niezwykle bogate w witaminę C i mogą pokryć nawet do 25% zalecanego dziennego spożycia. Witamina ta zwiększa poziom odporności i może być skuteczna w leczeniu niektórych stanów zapalnych. Właściwości antybakteryjne pigw również zapobiegają wzrostowi i rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii, a także zostały uznane za skuteczne w leczeniu infekcji spowodowanej E.Coli i S. aureus.
Właściwości antyoksydacyjne
Pigwa od dawna znana jest z doskonałych właściwości przeciwutleniających. W rzeczywistości owoc ten jest niezwykle bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i w ten sposób chronić komórki przed uszkodzeniem.
Jest to niezwykle pomocne w zwalczaniu stanów zapalnych, zmniejszaniu stresu metabolicznego i zapobieganiu ryzyku wystąpienia chorób przewlekłych. Flawonoidy obecne w owocach, takie jak kwercetyna i kaempferol, mogą obniżyć ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Pigwa ma właściwości przeciwnowotworowe
Wolne rodniki to niebezpieczne produkty uboczne metabolizmu komórkowego, które mogą powodować mutację lub śmierć zdrowych komórek. Według raportu opublikowanego w Nutrients Journal, „Polifenole, występujące obficie w roślinach, wykazują wiele właściwości antyrakotwórczych, w tym hamują proliferację komórek nowotworowych, wzrost guza, angiogenezę, przerzuty i zapalenie, a także indukują apoptozę.” Wysoki poziom antyoksydantów, w tym związków fenolowych i fitonutrientów, występujących w pigwie jest bardzo skuteczny w neutralizowaniu lub eliminowaniu wolnych rodników w organizmie.
Pigwa ma właściwości przeciwwirusowe
Liczne badania wykazały, że pigwa jest niezwykle bogata w fenole. Związki te są od lat stosowane w medycynie tradycyjnej i zachodniej w celu wzmocnienia działania przeciwgrypowego leków. Te przeciwwirusowe właściwości, wraz z przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi właściwościami pigwy, okazały się bardzo pomocne w zwalczaniu i zapobieganiu przeziębieniom, grypie sezonowej i podobnym patogenom wirusowym.
Bibliografia:
Quince (Cydonia oblonga Miller) Fruit (Pulp, Peel, and Seed) and Jam: Antioxidant Activity. Branca M. Silva, Paula B. Andrade, Patrícia Valentão, Federico Ferreres, Rosa M. Seabra, and Margarida A. Ferreira. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2004 52 (15), 4705-4712 DOI: 10.1021/jf040057v
http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/12741
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874113008738
Duron M., Decourtye L., Druart P. (1989) Quince (Cydonia oblonga Mill.). In: Bajaj Y.P.S. (eds) Trees II. Biotechnology in Agriculture and Forestry, vol 5. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-61535-1_4
Przeczytaj też: