Czy wiesz, że osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu? Poznaj owoce, które są najbogatszymi źródłami potasu.
Awokado
W 100 g awokado znajduje się aż 600 mg potasu. Zawiera też witaminy: z grupy B, C i E. Jest również źródłem magnezu i kwasu foliowego, o którego zawartość w diecie należy szczególnie dbać przed ciążą i w jej trakcie. Lider „czystej piętnastki”, czyli listy warzyw i owoców, które wchłaniają najmniej pestycydów. Jedzenie awokado zalecane jest osobom z nadciśnieniem, dolegliwościami żołądkowymi i kłopotami trawiennymi. Sięgaj po nie również, jeśli masz anemię.
Banan
W 100 g świeżego banana znajduje się 395 mg potasu, a w suszonym – trzy razy więcej. Owoce te powinny jeść osoby z anemią, ponieważ zawierają sporo żelaza. Zawartość żelaza, potasu i witamin z grupy B czyni je także godnymi polecenia w dolegliwościach okołomenstruacyjnych. Mogą też pomóc w łagodzeniu objawów odstawienia nikotyny. Znajduje się w nich także witamina C, kwas foliowy i pektyny łagodzące objawy biegunki. Jedzenie bananów dobrze wpłynie na Twój nastrój i pomoże w kłopotach z zasypianiem.
Porzeczki
Bogate w potas są zarówno czarne (336 mg/100 g), jak i białe (275 mg/100 g). Czerwone i białe są też dobrym źródłem witaminy C. Jednak za najbardziej wartościowe uważa się czarne porzeczki.
Sprawdź też: Drżenie mięśni – o czym świadczy i co powoduje drżenie mięśni?
Znajduje się w nich rekordowa ilość witaminy C (w zależności od odmiany i klimatu jej zawartość w 100 g może dochodzić nawet do 400 mg). Jej przyswajanie ułatwiają występujące w czarnej porzeczce flawonoidy. Poza tym znajdziesz w nich magnez, bor, jod oraz dużo błonnika.
Grejpfrut
Poza potasem, jest źródłem witaminy C (różowe i czerwone odmiany zawierają jej więcej niż żółte), E, PP oraz witamin z grupy B. Zawiera też wapń, magnez, żelazo i fosfor. Jego jedzenie przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i ma działanie przeczyszczające. Pamiętaj, że wartościowy w grejpfrucie jest nie tylko miąższ, ale także błonka oddzielająca cząstki owocu i białe części. Obecne w nich pektyny wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi.
Kiwi
Oprócz potasu, w owocach kiwi znajduje się wapń (zawartość wapnia w kiwi przekracza ilość tego pierwiastka w jabłkach). Jest także źródłem rekordowej ilości witaminy C (59 mg w 100 g). Reguluje ona ciśnienie tętnicze, obniża stężenie glukozy w stanach hiperglikemii (zbyt wysoki poziom cukru we krwi) i pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł. Ponadto bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran i oparzeń. Pomaga także we wchłanianiu żelaza, dzięki czemu zapobiega anemii.
Morele
Dojrzałe owoce zawierają potas, żelazo, kobalt i miedź, dzięki czemu ich jedzenie chroni przed anemią. Są także bogatym źródłem beta-karotenu, przekształcanego przez nasz organizm w witaminę A. Znajduje się w nich też wapń, krzem i witamina C. Sięgaj po nie także dlatego, że są źródłem boru i likopenu, który ma właściwości antyoksydacyjne. W 100 g suszonych moreli znajduje się aż 1666 mg potasu. Cztery suszone owoce zaspokoją też Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
Ananas
Poza potasem, zawiera prowitaminę A, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy: E, C i z grupy B. Znajduje się w nim też bromelina, która działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, wspomaga trawienie białka oraz ma zdolności do rozrzedzania krwi. Według badaczy może mieć ona podobne działanie przeciwbólowe do ibuprofenu. Jedzenie ananasów poleca się przy anemii. Są one również dobre dla Twoich kości. Nie zapominaj, że ananasy z puszki mają 60% mniej wartości odżywczych niż świeże.
Maliny
Są nie tylko bogatym źródłem potasu. Znajduje się w nich także żelazo, fosfor i miedź oraz witamina C. Zawierają również salicylany, które działają podobnie jak aspiryna. Kompleks przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki pomoże Ci zadbać o skórę i opóźni procesy starzenia, a antocyjany – wzmocnią naczynia krwionośne. Jedzenie malin może Cię wspomóc w przeziębieniu i grypie oraz przy zaburzeniach trawiennych. Jako kosmetyk dadzą efekt oczyszczający i odżywiający.
Śliwki
W Twojej diecie powinny znaleźć się zarówno węgierki, renklody, jak i mirabelki. Oprócz potasu, śliwki zawierają dużo pektyn, które pobudzają perystaltykę jelit i pomagają oczyścić organizm. Dzięki zawartości witaminy E i beta-karotenu (przekształcanego przez nasz organizm w witaminę A) mają właściwości odmładzające i upiększające. Działają również moczopędnie. Wzmocnią także Twój układ odpornościowy.
Czereśnie
Zawierają wiele składników mineralnych, m. in. potas, żelazo, magnez, wapń czy fosfor. Są również bogate w jod. Dzięki temu ich jedzenie pomaga w usuwaniu niestrawionych resztek pokarmu z organizmu oraz wspomaga rozkładanie kamieni żółciowych i moczowych. Zaleca się je osobom skarżącym się na obrzęki i bóle stawów oraz cierpiącym na niedoczynność tarczycy. Czy wiesz, że zdrowotne właściwości mają też szypułki? Wywar z nich jest naturalnym środkiem odchudzającym i przeciwdziała obrzękom.
Przeczytaj też: